26 Nisan 2007 Perşembe

Dana Carpaccio'nun doğuş hikayesi


Benim de restoran işine girdikten sonra öğrendiğim ilginç bir hikaye, Italyan restoranlarının klasikleşmiş lezzetlerinden olan dana carpaccio ile ilgili...Meditrina'nın da antipasto'ları arasında yer alan dana carpaccio 1950 yılında, Venedik'teki ünlü Harry's Bar'da yaratılmış...Restoranın hatırlı misafirlerinden Kontes Amalia Nani Mocenigo bir akşam yemeğe gelir. Ancak kontesin doktoru kendisine pişmiş et yemeği yasaklayan özel bir diyet uygulamaktadır. Hary's Bar'ın şu anki sahibinin babası Guiseppe Cipriani’ye bir anda ilham gelir ve şefin yanına giderek kağıt inceliğinde dilimler halinde çiğ et keserek üzerine mayonez, Worcestershire sosu, limon suyu ve sütün karışımından oluşan bir sosla servis etmesini söyler. Guiseppe yarattığı bu yemeğe, çalışmalarında aydınlık kırmızı renkler ve beyazlar kullanan İtalyan ressam Vittore Carpaccio’nun adını verir… Tabii zamanla her İtalyan restoranı kendi dana carpaccio recetesini yaratmış. Ekteki resimde Meditrina'nın carpacciosu var... Bu arada Guiseppe’nın oğlu Arrigo Cipriani, isminden de tahmin yürütebileceğiniz gibi New York, Londra, Hong Kong’da şubeleri olan dünyaca ünlü Cipriani restoranlarının kurucusu…

Hiç yorum yok: